Er komt een volledige universitaire opleiding. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begint er een post-masterstudie.
De tweejarige, internationaal erkende technische opleiding Autonomous Systems is voorbehouden aan mensen die al een master op zak hebben. De kennis die ze straks opdoen passen ze toe bij innovatieve, technologische bedrijven die samen het innovatiecluster Drachten vormen (ICD).
Het gaat om een zogenaamd engineering doctorate programma, dat wetenschap en industrie met elkaar verbindt. Dat is gloednieuw voor de RUG, maar technische universiteiten kennen het al langer. De RUG wil het eigen technische profiel en het imago van Drachten en het Noorden als innovatief centrum versterken.
Helemaal nieuw is de RUG niet in Drachten. In 2019 opende de universiteit een dependance op het Philips-terrein voor de studie Smart Factories, onderdeel van Mechanical Engineering. Het eerste jaar van deze opleiding is in Groningen, voor onderzoek en scriptie zijn de studenten het tweede jaar in Drachten.
Vanaf september
Volgens de planning gaat de nieuwe opleiding in september van start. De RUG is bezig met de samenstelling van het personeel. Een wetenschappelijk directeur is al gevonden. De studie valt straks onder de faculteit Science en Engineering. Van het zogeheten Just Transition Fund komt een subsidie van 2 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om Europees geld.
De RUG is een belangrijke speler in de op te richten campus in Drachten, waar zeven partijen nog nauwer gaan samenwerken dan ze deels al doen. Behalve het ICD en de RUG zijn dat ook ziekenhuis Nij Smellinghe, Philips, de gemeente Smallingerland, Hogeschool NHL Stenden en mbo-college Firda.
Zorgtechnologie en maakindustrie
Een kwartiermaker onderzoekt de komende tijd wat er in Drachten voor de oprichting van de campus allemaal nog moet gebeuren. Een locatie bij de Oliemolenstraat en De Lange West, waar ook Philips zit, is in beeld als vestigingsplek. Voor het onderzoek is 100.000 euro beschikbaar. Alle partijen doen een duit in het zakje.
Zorgtechnologie en de innovatieve maakindustrie zijn op de campus de speerpunten. ,,Die moet uiteraard onze economie versterken”, vertelt wethouder Pieter van der Zwan. ,,Bovendien is er straks een doorgaande leerlijn tussen mbo, hbo en universiteit. Daarmee houd je jonge mensen vast. We bouwen verder op veel initiatieven die er al in Drachten zijn.”
Intensiever
Zo staat er op het Philips-terrein al het zogeheten Skill-gebouw, waar techniekstudenten van hbo, mbo en universiteit met de modernste apparatuur opdrachten en onderzoeken uitvoeren voor hightech bedrijven in de drie noordelijke provincies. NHL Stenden heeft er een tweejarige hbo-opleiding lopen: industriële automatisering en robotica.
,,Met de komst van de Campus willen we meer doen in Drachten”, vertelt bestuurder Marc Otto van de hogeschool. ,,Misschien beginnen we er een zorgtechnologie-opleiding, maar misschien gaan we ook wel meer onderzoek doen. En we gaan hoe dan ook intensiever optrekken met universiteit en mbo. Ik geloof dat fundamenteel onderzoek, de toepassing ervan en de uitvoering straks nergens zo zijn geclusterd als in Drachten.”
‘Dit hat it Noarden noadich’
Voorzitter Binne Visser van het ICD is opgetogen. ,,Wy moatte hjir wat minder beskieden wêze, lit Drachten asjeblyft útgroeie ta it Sillicon Valley fan it Noarden. Dêr kin de campus ús bot mei helpe. Lit it mar sjen. Dit is hartstikke moai, dit ha Drachten, Fryslân en de noardlike provinsjes nedich.”