De VVD heeft in de periode 2014 - 2018 ingezet op een ambitieus programma. Wij hadden graag verantwoordelijkheid willen nemen. Na de verkiezingen is er in de gemeente Smallingerland een links College (PvdA, SP, CU en D66) aangetreden. De VVD kreeg daarmee een rol in de oppositie toegedeeld.
Waar heeft de VVD zich de afgelopen vier jaar hard voor gemaakt.
De gemeente Smallingerland heeft geïnvesteerd in een groot aantal zaken, de aanpak van het centrum, de verbouw/ nieuwbouw van scholen en de verbouw van de Lawei/Meldei. Ook is de doorstroming op doorgaande wegen verbeterd of aangepakt zoals rotondes onderaan afritten Wâldwei en onderzoeken fietssnelwegen. Zaken die voor een groot deel een uitvloeisel zijn van initiatieven van het College 2010 -2014 waar de VVD onderdeel van uitmaakte.
Inzet periode 2014-2018
De VVD heeft ingezet op een gezonde financieel situatie met geen belastingverhogingen. De inkomsten en uitgaven van de gemeente dienen in evenwicht te zijn. Dus niet meer uitgeven dan er binnen komt. Een groot deel van de inkomsten ontvangt de gemeente van het Rijk. De overige inkomsten moeten via de OZB belasting worden opgebracht. De belastingen moeten in ieder geval niet meer stijgen dan het inflatiepercentage, liefst minder.
De afvalstoffenheffing dient kostendekkend te zijn. Door een efficiënte uitvoering kan de belasting voor de burger naar beneden.
Op het gebied van werkgelegenheid vervult de gemeente een rol door het scheppen van randvoorwaarden, zoals voldoende voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur en sport. Wij hebben gepleit voor de Taskforce werkgelegenheid. Deze is recent ingesteld. Geen onnodige regels voor bewoners en bedrijven. Dit bevordert de werkgelegenheid
Ook de veiligheid is een van de speerpunten geweest. De bewoners moeten zich veilig voelen op straat en thuis. Het groot aantal recente inbraken in de gemeente moet een halt worden toegeroepen. Dit kan door meer blauw op straat en waar nodig het gebruik van camera’s. De prioriteiten van de Politie moeten worden afgestemd op de lokale situatie binnen de gemeente.
De VVD is verheugd dat Drachten beschikt over een goede schouwburg. De overschrijding had kunnen worden voorkomen indien was ingestemd met het voorstel van de VVD om het geschil tussen de Lawei en de aannemer via mediation op te lossen. Nu is er een overschrijding van 3,7 miljoen.
De gemeenten hebben de taken op het gebied van de WMO, Participatiewet en Jeugdzorg ( kortweg de 3 D’s) overgedragen gekregen. Goede zorg op deze drie terreinen is essentieel voor de inwoners van Smallingerland. Om deze zorg ook voor de toekomst te garanderen dienen de uitgaven plaats te vinden binnen het totale budget (79 miljoen ) dat het Rijk beschikbaar stelt. Hierbij zijn efficiency en preventieve zorg van groot belang. De VVD heeft ingezet op
- Goede zorg
- Tijdige facturering door zorgverleners
- Concretisering doelen stellen
- Zicht op de tevredenheid van de inwoners over de verleende zorg
- Voldoende zicht op de veranderingen
Ingezet op het vrijgeven van de zondag openstelling voor winkels. Niet door voor de bühne kortstondig hiervoor te pleiten maar door binnen zowel de politiek als onder bewoners en winkeliers gezamenlijk draagvlak te creëren. De VVD is voorstander om iedereen zelf een keuze te geven. Voor bewoners om te winkelen en winkeliers om open te zijn op zondag.
Het bevorderen van Innovatie en het beperken van de regels is voor de bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid van belang. Dit geldt voor zowel ondernemers als burgers. Bijvoorbeeld minder regels bij het bouwen van een huis of vestigen van een bedrijf. Ingezet op een werkgeversloket om de bedrijven te faciliteren. Ook de innovatie om een duurzame samenleving te realiseren kan nog beter.
Als laatste punt hebben we inzetten op bereikbaarheid .Dit geldt zowel voor het autoverkeer als voor fietsers. Ook de digitale bereikbaarheid hoort daarbij.
De VVD heeft samen met het CDA en ELP het rapport” Alternatieve businesscase voor glasvezel in Smallingerland“ laten opstellen.
Daarnaast is de Vaarweg naar Drachten van groot belang. Zowel voor de werkgelegenheid als vanwege de duurzaamheid. Voor de fietssnelwegen is een rapport opgesteld om de verbinding met Leeuwarden en Groningen te verbeteren.
Samenvattend: Wij stonden en staan voor:
- werkgelegenheid stimuleren
- een veilige woon- en werkomgeving
- minder regelgeving en procedures
- ondernemers faciliteren met een ondernemersloket
- fietssnelwegen aanleggen naar Leeuwarden en Groningen en leefbaarheid
bevorderen door o.a. het behoud van scholen in de dorpen.
Doet u met ons mee?