Over theater De Lawei is het laatste woord nog niet gesproken. Vanavond willen oppositiepartijen in een spoeddebat wederom uitleg van het college.
In het debat zal de hele oppositie CDA. Eerste Lokale Partij (ELP). VVD. Smallingerlands Belang. GroenLinks en FNP - opnieuw aandringen op mediation. De partijen overwegen zelfs een motie van wantrouwen in te dienen als wethouder Marja Krans weigert om opnieuw met de geloosde bouwer Van Norel om tafel te gaan.
Dat de kwestie vanavond een volgend kookpunt nadert, is ‘triest’, zeggen de zes partijen, maar noodzakelijk. Ze nemen het wethouder Krans kwalijk dat ze begin juli, na kritische vragen van de ELP. geen openheid van zaken gaf over de bouwperikelen. De partijen stellen nu dat ze .voorgelogen zijn”.
Gisteren lieten alle oppositiepartijen zich op de bouwplaats van De Lawei Informeren door aannemer Hans van Norel. Hij kwam naar Drachten op uitnodiging van de ELP. Die partij was eerder zelf naar Epe gereisd om het verhaal van de bouwer te horen. Coalitiepartijen D66. PvdA. SP en Christenunie lieten de bijpraatsessie aan zich voorbijgaan.
Ondanks felle oppositie trok een meerderheid van de gemeenteraad vorige week dinsdag 3.7 miljoen euro extra uit om De Lawei door een andere bouwer te laten afmaken. Na de uitspraak van de Raad van Arbitrage (RvA) afgelopen vrijdag, en het bezoek aan de bouwplaats concludeert de oppositie dat Van Norel de klus moet afmaken.
Volgens de zes partijen kan Van Norel na mediation op zeer korte termijn een herstart maken en het gebouw op 1 januari 2015 opleveren. De meerkosten zouden in dit geval uitkomen op 800.000 euro. Daarmee zou Smalllngerland miljoenen besparen.
De RvA oordeelde dat de schouwburg door twee procedurele fouten 24 miljoen euro moet overmaken aan bouwer Vim Norel. Van dat bedrag was 14 miljoen euro aan facturen al goedgekeurd. De Lawei schortte de betaling op, nadat - naar eigen zeggen - fouten in de bouw waren geconstateerd.
De rol van directievoerder Arcadis is daarin een cruciale, constateert de oppositie. Het beursgenoteerde bedrijf is door De Lawei ingehuurd en schreef Van Norel dat de bouwer door fouten in de bouw niet betaald zou krijgen, maar verzuimde volgens de RvA om er expliciet bij te vermelden dat het om opschorting ging.
„Der is hjir flink blundere”. vindt Yntze de Vries van de ELP. „Alle faktueren binne goedkard. Hjirmei sizze je eins ek dat it wurk goed is.” „Het is knullig hoe met die opschorting is omgegaan. Hel komt allemaal erg amateuristisch over”, zegt |an Groen van het CDA.
Groen concludeert dat De lawei vrijwel volledig in het ongelijk is gesteld. „Dan is het de vraag of hun advocaat goed werk heeft geleverd.” De CDA’cr denkt dat De Lawei wel wist dat het fout zat. „Dan had je ook de fout kunnen erkennen, had het hek niet op slot gehoeven, en kon er direct doorgebouwd worden. Scheelde toch een paar weken.”
Ook over de tweede procedurele misser is de oppositie kritisch. Na het ontbinden van het contract diende Van Norel tot twee keer toe een factuur van 800.000 euro in. Omdat de opname van het werk door De Lawcl een dag te laat werd uitgevoerd, moet de aannemer ook dit bedrag ontvangen.
„Wy hawwe twifels oer de gong en folchoarder fan saken”, aldus Sipke Hoekstra van de VVD. „It liket derop dat de gemeente oan de ein fan ‘e rit in soad jild kwyt is. En as it tsjinsit. giet it om 200 euro de húshâlding.” FNP’er Durk Oosterhof: „As de ûtspraak fan de arbltraazje in foarbode is foar de komende rjochtsaken, dan is dat soarchlik.”
Oppositie overweegt motie van wantrouwen