De oppositie ging er tijdens het spoeddebat over schouwburg De Lawei gisteravond met gestrekt been in, maar het college van Smallingerland overleefde een motie van wantrouwen.
Wethouder Marja Krans noemde de motie ‘teleurstellend’, maar blijft vol vertrouwen. „Natuurlijk komt deze motie hard aan en is het niet leuk, maar wij zetten door”, aldus de portefeuillehouder. Ze blijft bij haar standpunt dat ze de raad juist heeft geïnformeerd.
De oppositiepartijen CDA. VVD, FNP. ELP en Smallingerlands Belang kwamen met het zware middel van de motie tijdens een ingelast debat over de voortgang van de bouw van schouwburg De Lawei. De Raad van Arbitrage voor de Bouw oordeelde vorige weck dat de bouw van de schouwburg hervat kan worden, wanneer De Lawei een bedrag van 24 miljoen euro betaalt aan aannemer Van Norel uit Epe.
Schouwburgdirecteur Stef Avezaat kan in de loop van de volgende week het bouwterrein weer betreden. De theaterdirecteur was gisteravond tijdens de gemeenteraad aandachtig toeschouwer en foeterde zo nu en dan mee.
Dat het vertrouwen niet alleen in Marja Krans werd opgezegd, maar dat het hele college het moest ontgelden. was vooral om kenbaar te maken dat het hele college openheid van zaken moet geven. Ook wilde de oppositie aantonen dat ook de vorige portefeuillehouder van De Lawei. Nieske Ketelaar (PvdA), zich aangesproken moet voelen.
Voor de oppositiepartijen is de opstelling van het college onbegrijpelijk. „Het college heeft de gemeenteraad te Iaat, onvoldoende en onjuist geïnformeerd over de kwestie rondom de vernieuwbouw”, sprak CDA leider Jan Groen. „Hierdoor kan de raad zijn controlerende rol niet goed uitvoeren, waardoor basis voor goede samenwerking niet aanwezig is.”
VVD’er Sipke Hoekstra noemde de motie een zwaar middel, „maar op een gegeven moment moet je een signaal afgeven”.
Krans stak in de beleving van de oppositie op geen enkel moment de hand in eigen boezem. Ze erkende „wellicht té voorzichtig te zijn geweest” met het verstrekken van informatie. De wethouder kondigde aan meer stukken naar de raad te sturen. De oppositie vond de toezegging te laat. „Het is een week na de besluitvorming over een extra subsidie, is dat niet te laat?” vroeg VVD’er Hoekstra zich af.
Over een cruciale brief die aannemer Van Norel eind mei naar de opdrachtgever stuurde, ontstond commotie. Krans wilde niet ingaan op individuele briefwisselingen, maar bekende na herhaaldelijk aandringen van oppositiepartijen dat ze de brief had gelezen. „Al was dat op een later moment.” Wanneer dat moment was. werd niet duidelijk, tot ongenoegen van de oppositiepartijen. Was dat voor of na 1 juli. de dag dat Krans de raad informeerde? vroegen die zich af. Krans sprak van „een stukkenoorlog” en „dat moet het vooral niet worden”.
Raadsleden konden zich niet herinneren wanneer in Smallingerland voor het laatst een motie van wantrouwen tegen het hele college is ingediend.