De uitkomst was voor niemand een verrassing: een meerderheid van de gemeenteraad van Smallingerland stemde gisteravond tegen de koopzondag.
De coalitiepartijen klampten zich tijdens het debat over verruiming van de winkeltijden stevig vast aan het college-akkoord.
Tegen de wens van tientallen ondernemers in Drachten, waarvan een flink deel op de publieke tribune zat, blijven PvdA, D66, SP en ChristenUnie bij hun afspraakomde winkeldeuren deze raadsperiode dicht te houden op zondag.
Met een petitie voor de koopzondag dwongen ondernemers de coalitiepartijen in december om de overeenkomst opnieuw tegen het licht te houden. Er gloorde hoop bij de voorstanders toen SP en ChristenUnie aangavenomde stemming te peilen onder hun achterban. Het was reden voor oppositiepartij ELP om een verzoek in te dienen voor een debat over de winkeltijden. De SP, tegen de 24-uurseconomie, en de ChristenUnie, voor de zondagsrust, kondigden deze week in de Leeuwarder Courant aan bij hun standpunt te willen blijven. Ze herhaalden dit tijdens het debat. Met hun principes blokkeerden ze het debat, zo stelden ELP, VVD en Smallingerlands Belang, de drie oppositiepartijen zijn net als GroenLinks voorstander van de koopzondag.
Coalitiepartners D66 en PvdA grepen de gelegenheid aanomnog eens te benadrukken dat ze in principe voor de koopzondag zijn, maar dat ze zich achter het collegeakkoord scharen. Zoals het betrouwbare coalitiepartners betaamt, aldus Roel Haverkort van de PvdA. Hij had gehoopt op nieuwe inzichten bij de SP en de ChristenUnie, gaf hij toe. Volgens Yntze de Vries van de ELP zijn ondernemers met deze opstelling speelbal geworden van een potje politiek kwartetten. Volgens hem kon het geen kwaad om een steentje te halen uit het huis dat coalitieakkoord heet. Haverkort stelde op zijn beurt dat dit steentje het fundament van de overeenkomst is. VVD’er Sipke Hoekstra noemde het spijtig dat er geen ruimte was voor debat. Oppositiepartij CDA hield de kaarten eerst op de borst. Omdat de coalitie vasthoudt aan het college-akkoord, had het debat voor fractieleider Jan Groen de status van een nonevent. Om die reden wilde de partij zich niet in de discussie mengen. ,,Het is niet relevant wat wij ervan vinden.’’ Uiteindelijk stemde ook het CDA tegen, net als de FNP